Je eigen Praktijk als Muziek Professional of Muziekschool starten met of zonder opleiding Docent Muziek.

   


Direct onder begeleiding in een jaar tijd en in deeltijd een eigen Muziekpraktijk of Muziekschool opbouwen met het Praktijktraject Zelfstandig Muziekdocent van Muziekschool Nederland. Dat kan zowel met als zonder de opleiding Bachelor of Master in Music Education.


Je hebt conservatorium / hogeschool of MBO muziek gevolgd of heb je muzieklessen gevolgd op de muziekschool of bij een vrijgevestigd muziekleraar. Het kan ook zijn dat je volledig autodidact bent.

Je bent muzikant in hart en nieren en je beheerst een of meerdere instrumenten of zang. Je wilt je kennis en vaardigheden, je ervaring en vooral je enthousiasme voor muziek overbrengen en er als muziekleraar een uitstekend inkomen mee verwerven.

Misschien geef je al op kleine schaal muziekles en wil je je veel verder als muziekdocent ontwikkelen en een praktijk starten. Je hebt er plezier in om mensen te begeleiden en muziekles te geven

en je wilt graag van muziek je werk maken.


Het Praktijktraject Zelfstandig Muziekdocent is dan echt iets voor jou. Met coaching vanuit Muziekschool Nederland bouw je je eigen muziekpraktijk op, op je eigen wijze en onafhankelijk.  Tijdens dit traject ontwikkel je jezelf zeer breed en vul je de kennis en vaardigheden die je al hebt verder aan en je leert als zelstandig ondernemer je bedrijf te runnen. Dit traject begeleidt muzikanten tot uitstekende vaklieden die het eigen snaarinstrument, zang, toetsinstrument, blaasinstrument of slagwerk en percussie vanuit eigen visie en overtuiging als zelfstandig ondernemer in de eigen muziekpraktijk te doceren.


Bij aanvang van het traject start je onder begeleiding direct met het opzetten van je muziekpraktijk en verwerf je er inkomen mee zodra je met je leerlingen van start gaat. Dit traject is prima te combineren met je huidige baan of studie.


Je werkt met het door Muziekschool Nederland opgezette Praktijk Ontwikkel Plan waarmee je je muzikale, didactische en zakelijke kennis en vaardigheden verkent en verder uitbreidt. Dit Praktijk Ontwikkelplan bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte en leidt je stap voor stap door het hele proces.


Als je besloten hebt met dit traject te starten, begin je onder begeleiding direct met het opbouwen van je muziekpraktijk of muziekschool. Je gaat meteen van start als beginnend pianoleraar, gitaarleraar, zangleraar of met welk instrument je ook maar bespeelt. Binnen Nederland bestaat er een grote behoefte aan goede muziekleraren die zelfstandig en onafhankelijk muzieklessen verzorgen.


Als onderdeel van het Praktijk Ontwikkel Plan beoordeel je in welke vorm je van start gaat. Begin je ambulant, dat wil zeggen bij je leerlingen thuis, of ga je een eigen ruimte huren of kopen. Ga je als freelancer aan het werk of als ZZP'er met een eigen muziekschool.

Je kunt misschien een bestaande ruimte in je huis inrichten als lesruimte of studio. Een meerjarige gefaseerde opbouw is ook heel goed mogelijk waardoor je in stappen van ambulant lesgeven streeft naar het huren of kopen van een ruimte. Door gefaseerd op te bouwen is een startkapitaal niet nodig mits je over een of meerdere eigen instrumenten en vervoer beschikt.

De voor je praktijk benodigde hoeveelheid instrumenten, apparatuur en benodigde inrichting bouwt zich gemakkelijk gedurende de eerste jaren op. Door gebruik te maken van fiscale mogelijkheden binnen je inmiddels gestarte onderneming ligt de aanschaf gemakkelijk binnen handbereik. Zo ontwikkelt je muziekpraktijk of muziekschool zich ook materiƫel. Doe je dat middels een opbouw in fases, dan is financiering daarvan niet noodzakelijk.


De kosten van dit traject en de reiskosten zijn fiscaal aftrekbaar van de inkomsten die je als muziek docent genereert. Met een kleine groep leerlingen in je praktijk verdien je de investering snel terug.