Versterkers

Een gitaarversterker versterkt het geluid van een

elektrische of akoestische gitaar. De gitaar wordt met een kabel

aangesloten op de versterker met daar tussen in eventueel effectpedalen.


Gitaarversterkers worden onderverdeeld in:


Buizenversterkers - Deze zijn opgebouwd zijn met elektronenbuizen. Dit type versterker geeft een warm en vol geluid, zeker  bij oversturing en wordt gebruikt voor electrische gitaren.


Transistorversterkers - Deze zijn opgebouwd met transistoren voor de signaalversterking van elektrische en akoestische gitaren. Dit type versterker is goedkoper, maar het geluid is minder warm en vol dan dat van buizenversterkers.


Modelingversterkers - Dit zijn versterkers die (bij benadering) het geluid van verschillende versterkers nabootsen.  Hiervoor wordt digitale techniek gebruikt met zowel buizen als transistoren versterking.


Hybrideversterkers - Dit zijn versterkers die alle technieken combineren. Meestal betekent dit een buizencircuit in de voortrap en een transistorcircuit in de eindtrap met eventueel toegevoegde effecten.


Gitaarversterkers zijn er in verschillende vormen. Als een kleine of grote combo waarbij de versterker en speaker samen in een kast zijn gebouwd of als stack waarbij een versterker head op een of meerdere speaker cabinetten staat.


Effecten

Gitaar effecten worden gebruikt om het gitaargeluid te veranderen of door er geluid aan toe te voegen.


We verdelen effecten onder in:


Tijds effecten - Met bijvoorbeeld reverb galmt het geluid na en met delay hoor je echo. Het geluid wordt hiermee voller en ruimtelijker.


Modulatie effecten - Deze zijn onderverdeeld in klank of volume effecten. Denk aan het doppler geluid in een chorus of het suizen van een phaser of het pulserende volume effect als de tremolo.


Distortion - Wat zo'n tot veertig jaar geleden gebeurde aan vervorming  door  de versterker heel ver open te draaien gebeurt ook door distortion, overdrive of fuzz als effect toe te voegen.


Doordat deze effecten een pedaalvorm hebben kunnen ze met de voet bediend worden terwijl jij als gitarist de handen vrij hebt om te gitaar te spelen.