Jouw muziekpraktijk


Het is in Nederland al enige jaren de tendens dat muziekscholen als organisatie niet of nauwelijks meer gesubsidieerd worden en jij als muziekdocent op eigen kracht verder gaat, al dan niet onder de paraplu van de oude organisatie. Op muzikaal en les inhoudelijk vlak is het vaak wel in orde, maar de  zakelijke kant kan best lastig zijn. Je moet naast je muzikale talent ook maar net beschikken over zakelijk en commerciĆ«el talent. Zo kun je in je muziek praktijk tegen een aantal verbeterpunten aanlopen.


Als je werkt in een financiĆ«el gezonde muziekpraktijk dan kun je je volledig richten op het creatieve en genereer je voldoende inkomen om van te leven. Hoe kom je aan nieuwe leerlingen en hoe hou je het  leerlingen aantal op peil? Misschien wil je je muziek praktijk uitbreiden door te werken in een betere ruimte en met meer instrumenten en apparatuur.


Voor het werven van nieuwe leerlingen ben je afhankelijk van je website, je netwerk en reclame uitingen zoals posters en visite kaarten. Alles moet er overzichtelijk en professioneel uitzien en je beweegt je binnen de muziek scene in jouw omgeving. Je lesruimte of muziekstudio moet er dan ook professioneel en netjes uitzien en zijn ingericht met al je nodige lesmaterialen.